Veel voorkomende vragen:


Vraag:

Wat zijn rugged mobiele computers, rugged notebooks, rugged tablets?

Antwoord:

Dat zijn computers die specifiek ontworpen zijn voor gebruik in vaar/voertuigen, in het veld of in industriële omgevingen. Kenmerkend zijn de versterkte behuizing, waterdichte keyboards, in zonlicht afleesbare displays en schokbestendigde montage van de harddisk(s) en display.

Vraag:

Rugged notebook en tablet computers zijn duurder dan commerciële notebooks en tablets, maar toch wijzen studies uit, dat het voor het bedrijf voordeliger is. Waarom is dat?

Antwoord:

Het heeft alles te maken met reparatie tijd, reparatie kosten en vervanging van de computer. commerciële computers zijn niet ontworpen om gebruikt te worden in voertuigen, in het veld of buitenshuis. Rugged computers wel!

Vraag:

Tegen welke omgevings invloeden en calamiteiten zijn rugged computers bestand?

Antwoord

1. Vallen; computers gebruikt voor mobiele toepassingen of in het veld, vallen nu en dan. commerciële laptops raken hierdoor beschadigd, de rugged computers niet.

2. Trillingen; computers voor mobiel gebruik zijn onderhevig aan trillingen, rugged computers zijn ontworpen om de trillingen te weerstaan.

3. Blootstelling aan weersomstandigheden; computers die in het veld gebruikt worden of op een voertuig zijn gemonteerd, kunnen bloot gesteld worden aan regen, ijzel, sneeuw, hagel, wind, stof, mist, zand, hitte, koude, pekel en vocht. Rugged computers zijn ontworpen om onder deze ruwe omstandigheden te blijven functioneren.

4. Morsen van vloeistoffen; over computers wordt vaak water, koffie, frisdranken en andere vloeistoffen (regen, sneeuw) gemorst. commerciële computers kunnen niet tegen dit vocht, rugged computers wel.

5. Elektromagnetische emissie; computers in de nabijheid van radio en zendapparatuur kunnen, indien zij niet hiertegen beschermd zijn, kapot gaan.

Vraag: Wat betekend daglicht of zonlicht afleesbaar?

Antwoord:

Commerciële computers zijn ontworpen om binnenhuis gebruikt te worden. In dag- of zonlicht is het scherm zeer moeilijk af te lezen. Daglicht afleesbare schermen zijn veel helderder. Als het de bedoeling is de computer buiten of in een voer/vaartuig te gebruiken is een “daglicht afleesbaar” scherm noodzakelijk.

Vraag:

Wat is een “vehicle docking”?

Antwoord:

Een docking-station dat speciaal is ontworpen om de notebook of tablet computer eenvoudig in een voertuig te bevestigen. De docking (cradle) beschikt naast een aantal van de standaard I/O poorten van de computer ook vaak over extra I/O poorten. Na plaatsing in de vehicle docking maakt de computer gebruik van de akku van het voertuig als voedingsbron, waarmee ook de notebook/tablet batterij(en) word(t)en opgeladen. Ook biedt de craddle een eenvoudige manier om de computer in het voertuig te bevestigen.

Vraag:

Wat is een “vehicle mount”?

Antwoord:

Een montage mechanisme dat de computer, met of zonder docking, stevig bevestigt in een voertuig.

Vraag:

Hoe weet ik aan waaraan de computer moet voldoen met betrekking tot: ruggedness, buitengebruik, mobiele eisen en draadloze communicatie?

Antwoord:

Nu komt Fieldwork Direct te hulp. Onze ervaren medewerkers kunnen u helpen om de optimale oplossing te vinden voor uw unieke situatie.

Vraag:

Wat wordt bedoeld met Semi-Rugged of Ruggedized/ Business Ruggedized?

Antwoord:

Ruggedized computers zijn in het algemeen commerciële computers, opgebouwd met standaard verkrijgbare componenten, die zijn geoptimatiseerd voor ruwer gebruik. Vaak wordt de plastic behuizing vervangen door een van magnesium, of worden stootblokken van rubber gemonteerd. In de meeste gevallen wordt de hard disk op schok-absorberend materiaal geplaatst. Een andere veel toegepaste “ruggedization” techniek is om onder het keyboard een vel rubber te plaatsen voor waterbestendigheid. Ook kan het display worden beschermd tegen vloeistoffen, vocht en stof.

Ruggedized computers zijn ontworpen voor diegene die veel reizen of voor gebruik in het veld waar normale omgevingscondities heersen. De meeste ruggedized computers zijn niet leverbaar met een in daglicht af te lezen display en zijn bedoeld voor gebruik binnenshuis of mogelijk in een voertuig.

Vraag:

En wat is Fully-Rugged?

>>>> Hoe ontwerpt men een computer die water- en stofbestendig is en toch de warmte van de microprocessor kan dissiperen zonder luchtopeningen en ventilatoren? Welke componenten zouden gebruikt moeten worden zodat de computer ook onder het vriespunt nog werkt? Hoe worden elektrische verbindingen gemaakt tussen componenten, zonder dat zij los kunnen trillen? Welke materialen bieden de beste bescherming tegen vallen op een harde ondergrond? Dit zijn slechts een paar uitdagingen voor de ontwerpers van fully-rugged computers.

Antwoord:

Fully-rugged computers zijn van de grond af aan ontworpen voor buitengebruik en zware- of mobiele toepassingen. Over elk component en zelfs de plaats ervan wordt zorgvuldig nagedacht. Deze computers zijn bestand tegen water dankzij de speciale afdichting. Deze afdichting houdt ook stof, vuil, zand, zout, vochtigheid, warmte en koude tegen. Ook kunnen deze computers uitgerust worden met displays welke buitenshuis goed zichtbaar zijn.

Niet alleen zijn rugged computers duurzaam, maar blijken ook buitengewoon betrouwbaar te zijn. De componenten “ failure rate” is beduidend lager dan bij commerciële computers.